Laden...

Fabels&Feiten

 

Fabel 1  Een duurder matras is beter dan een goedkoop matras.

De consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar diverse matrassen, in vele prijscategorieën. Natuurlijk zijn er verschillen in materialen tussen goedkoper en duurder. Maar de consumentenbond kon de verschillen nauwelijks onderscheiden. Eindconclusie: de verschillen zijn niet zo groot, tussen het goedkoopste en het duurste matras. Zoek het goedkoopste matras dat past bij uw wensen.
                 
        
Klik hier voor de uitgebreide conclusie van de consumentenbond.

 

Fabel 2  Proefslapen op nieuw matras.

Veel van de aanbieders van (vooral) traagschuimmatrassen bieden u aan voor een periode van 2 weken te proefslapen. Daarna bepaalt u of u het matras behoudt. Anders halen zij het matras zélf weer op.
Laat u zich niets wijsmaken. Deze matrassen worden voorzien van een nieuwe hoes en aan de volgende koper aangeboden. Dáárom haalt men het matras zelf op.
Er zijn ook bedrijven die u eerste een proefmatras aanbieden. Ná de proefperiode wordt u dan een nieuw matras geleverd. Dit is beter vertrouwd.

Indien wij matrassen terugontvangen, worden deze aangeboden aan een goed doel. Zie ons verslag hiervan en de vele reviews van onze klanten.


Fabel 3  Minder draaien in bed is goed.

Nee! Nee! Nee! Bewegen is een natuurlijk onderdeel van ons leven en lichaam. Soms wordt gesuggereerd dat u in een goed matras, zich nauwelijks meer omdraait omdat het matras zo comfortabel is. Iedereen die ooit rugklachten heeft gehad weet beter: de dokter adviseert u te bewegen; stilliggen is juist funest. In dat kader moet een matras comfortabel zijn en de juiste stevigheid hebben om gemakkelijk te kunnen draaien. Bewegen in bed is goed voor de bloedsomloop.

 

Fabel 4  U kunt 10-15 jaar vooruit met een matras.

Er zijn diverse redenen waarom u tijdig een nieuw matras nodig heeft, ongeachte de prijs die u ervoor heeft betaald.
1. een matras vervuilt. Er zijn diverse onderzoeken over de vervuiling van een matras. Dat moet niet overdreven worden, maar een matras wordt inderdaad steeds viezer. De inwerking van transpiratie heeft grote invloed op de stoffering van uw matras. Hierdoor wordt de flexibiliteit en vochtregulatie steeds minder. Advies is om een matras na uiterlijk 8 jaar te vervangen.
2. de veerkracht neemt af. De vulling van een matras bestaat uit schuim, latex of vering. Waterbedden houden we even buiten beschouwing. De vulling blijft niet eeuwig veerkrachtig. Check of het matras dat u wenst te kopen, hierop getest is. Er zijn grote verschillen.

 

Fabel 5  Een nieuw matras lost mijn rugklachten op.

Helaas. Was het maar zo simpel.

Rugklachten worden meestal veroorzaakt door verkeerde houding, te weinig beweging of te lang dezelfde bewegingen. Eigenlijk is dit een typische welvaartsprobleem. Wij komen vaak in contact met mensen die in een nieuw matras de oplossing denken te vinden voor hun rugklachten. DIT GAAT NIET GEBEUREN!

Rugklachten worden in 95% van de gevallen niet veroorzaakt door matrassen en dus ook niet opgelost. Ondanks wat veel matras-verkopers u willen doen geloven.

Tenzij uw dokter een nieuw matras adviseert, moet u de oplossing zoeken in beweging, dus specifieke oefeningen.

Is uw huidige matras écht versleten ( permanente kuilen, ouder dan 8 jaar, slechte vering ), dán heeft de aankoop van een nieuw matras wel zin. Bij twijfel, bel ons even voor nader advies.

 

Fabel 6  U kunt vertrouwen op informatie in websites.

Op internet vindt u veel informatie terug over matrassen. Opvallend is daarbij dat veel "onafhankelijke" website, wel degelijk verbonden zijn aan commerciële bedrijven. U moet dus altijd even checken wie u het advies geeft.

Deze bedrijven verkopen vaak uitstekende bedden en matrassen. De informatie is meestal ook goed onderbouwd, maar neigen logischerwijs naar bepaalde uitkomsten. Goed opletten en kritisch blijven is ons advies.

Een paar voorbeelden:

www.welke-matras.nl           - Opgezet door de webshops Energy+ of MedActive.
www.kwaliteitsmatrassen.nl - Stichting van een aantal merkfabrikanten
www.matras.nl                    - Een site van Eastborn matrassen

Top scoorder is de firma Royal Health Foam:
www.healthfoam.com
www.traagschuim.info
www.traagschuimmatras.com
www.traagschuim.com
www.matras.info
www.matrassen.org
www.slaapkamer-ervaringen.nl
www.goedkoopmatras.com
www.matrassengilde.nl
www.andersslapen.nl
www.lattenbodem.net
www.qlik.nl/info/royal-health-foam/

Kortom: blijf kritisch op hetgeen u via internet wordt verteld. En dat geldt natuurlijk ook voor onszelf :-)