Fabels en feiten
Op internet komt u veel informatie maar óók onzinverhalen tegen over matrassen. We hebben een paar onder de loep genomen:
Een duurder matras is beter dan een goedkoop matras
De consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar diverse matrassen, in vele prijscategorieën.
Eindconclusie: de verschillen zijn niet zo groot, tussen de goedkoopste het duurste matras. Zoek het goedkoopste matras dat past bij uw wensen.
Bent u lid van de ConsumentenBond, kunt u daar de testen van de afgelopen jaren bekijken.
Minder draaien in bed is goed
Nee! Bewegen is een natuurlijk onderdeel van ons leven. Soms wordt gesuggereerd dat u in een goed matras, zich nauwelijks meer draait. Iedereen die ooit rugklachten heeft gehad weet wel beter: de dokter adviseert u te bewegen; stilliggen is juist funest.
In dat kader moet een matras comfortabel zijn en de juiste hardheid hebben om gemakkelijk te kunnen draaien. Bewegen in bed is goed voor de bloedsomloop.
Feit: iedereen heeft een vast aantal draaimomenten per nacht. Dit verandert nauwelijks indien je op een ander matras ligt. Het blijft altijd hetzelfde. Een matras dat u ondersteunt in het gemakkelijk draaien, heeft dus de voorkeur.
U kunt 15 jaar vooruit met een matras
Er zijn diverse redenen waarom u tijdig een nieuw matras nodig heeft, ongeachte de prijs die u ervoor heeft betaald.
1. een matras vervuilt. Er zijn diverse onderzoeken over de vervuiling van een matras. Dat moet niet overdreven worden, maar een matras wordt inderdaad steeds viezer. De inwerking van transpiratie heeft grote invloed op de stoffering van uw matras. Hierdoor wordt de flexibiliteit en vochtregulatie steeds minder. Advies is om een matras na uiterlijk 8 jaar te vervangen.
2. de veerkracht neemt af. De vulling van een matras bestaat uit schuim, latex of veren. Waterbedden houden we even buiten beschouwing. De vulling blijft niet eeuwig veerkrachtig.
Een onderzoek heeft uitgewezen dat uw matras na 8 jaar ongeveer 3 kilo zwaarder is geworden van alle afval. Het beste kunt u uw matras vervangen na maximaal 8 jaar, ongeacht de prijs of kwaliteit van dit matras.
Met een nieuw matras kom ik af van mijn rugpijn.
Helaas. Was het maar zo simpel.
Matrassen en rugpijn hebben zelden met elkaar te maken. een slecht matras kan wél rugklachten veroorzaken, maar een nieuw matras kan uw rugpijn bijna nooit oplossen.
We hebben dit onderwerp verder uitgewerkt op een andere pagina. KLIK HIER.
Matrassen met vering zorgen voor een magnetisch veld
Onzin. Matrassen met vering worden al vele tientallen jaren gebruikt. Het eerste “slachtoffer” van magnetisme moet zich nog melden. Veringen zijn inderdaad van staal en zullen ongetwijfeld een magnetisch veld maken. Maar de invloed op u of uw nachtrust is nog nooit aangetoond. En staal is in ieders omgeving aanwezig…..Gezien de miljoenen matrassen die verkocht zijn tot grote tevredenheid van de gebruikers, zullen we dit maar beschouwen als een zelf-verzonnen-schrikbeeld. Opvallend is dat deze argumenten vaak worden gebruikt door aanbieders van schuimmatrassen.
Traagschuim is het beste materiaal
Op internet vindt u veel informatie terug over matrassen. Opvallend is daarbij de vele advies-sites die een “onafhankelijk” advies geven.
Grappig is het feit dat de einduitkomsten allemaal dezelfde richting wijzen: het traagschuim matras of Nasa-matras. Indien u enigszins kritisch deze sites bekijkt, vindt u de commerciële bedrijven achter deze “onafhankelijke” sites:
www.matras.info Leverancier traagschuim matrassen, genaamd Royal Health Foam
www.kwaliteitsmatrassen.nl Stichting van een aantal fabrikanten
www.matras.nl Een site van Eastborn matrassen
De test van de consumentenbond toont aan dat traagschuimmatrassen niet altijd de beste matrassen zijn; ze zijn vaak te soepel om uzelf gemakkelijk te kunnen omdraaien. Daarnaast nemen ze slechter vocht op, zijn ze hard in de winter en voelen ze snel broeierig aan. Er zijn wel nieuwe soorten traagschuim ontwikkeld die deze nadelen minder hebben; vaak noemt men dit traagschuim coolgel.
Wij hebben ook 2 traagschuimmatrassen opgenomen in ons assortiment; de Nasa 3D en de Monaco Special. Bij de Nasa 3D hebben we een noppenstructuur toegepast om de ventilatie te verbeteren. De Monaco Special is voorzien van het speciale (duurdere) coolgel-traagschuim.