Matrassen en rugklachten

 

Veel mensen gaan op zoek naar een ander matras omdat men last heeft van rugklachten. Men hoopt dat een nieuw matras hun klachten zal verminderen of oplossen.
Onderzoek en veel ervaring heeft het volgende uitgewezen:

                 –  –  –  nieuwe matrassen lossen rugklachten zelden op  –  –  –ruklacht foto matrasaanhuis

Als uw oude matras nog niet duidelijk versleten is of jonger dan 8 jaar, zal het matras niet de oorzaak zijn van uw rugpijn. Een nieuw matras zal het ook niet oplossen!

Natuurlijk moeten we dit iets verder nuanceren.

Matrassen in de wereld

Dat er geen relatie is tussen soort matrassen en rugklachten blijkt simpelweg uit het volgende voorbeeld: In de Aziatische landen slapen miljarden mensen op matjes van 5 cm hoog. Dus heél stevig. In de Westerse landen worden matrassen gebruikt van 20 tot 30 cm hoog en relatief zacht. Toch is er geen enkel verschil in het aantal rugklachten tussen Westerse en Aziatische mensen. Het soort matras is dus niet bepalend voor méér of minder rugklachten.  Hard of zacht; het maakt geen verschil. Het is een kwestie van voorkeur.

Rugklachten door medische oorzaak

Is uw rugpijn veroorzaakt door een medische aandoening, zoals hernia, vergroeiing van de wervels of andere aanwijsbare reden, dan moet de oplossing ook medisch gezocht worden. Wij adviseren dan om een matras te zoeken, in overleg met uw arts, bij een gespecialiseerde matrassenwinkel. Daar kunt u een matras op uw medische wensen laten afstemmen.

Rugklachten zonder medische oorzaak

Is uw rugpijn aanwezig zónder medische reden, dan heeft u waarschijnlijk te maken met een zeurende pijn onderaan uw rug. Heel veel mensen hebben hiervan last.

Oorzaak van deze rugpijn is meestal een verkeerde houding in het werken, het zitten en te weinig beweging. Simpel gesteld: uw rug is niet sterk genoeg om de dagelijkse handelingen uit te voeren. Vooral mensen met zittende beroepen hebben hier vaak last van.

Rugklachten bij opstaan, na 30 minuten is dit verdwenen

Ook een veel voorkomende opmerking is: “ alleen als ik opsta ben ik pijn, 30 minuten later is het weer in orde”. In deze situatie is er eigenlijk weinig bijzonders aan de hand. U heeft waarschijnlijk te zwakke spieren rond uw core. Deze staan continu op spanning overdag. ‘s-Nachts gaat u liggen en hopen de afvalstoffen ( spierzuren) zich op in uw rug.  Nadat u opstaat en de spieren weer gebruikt, worden de spierzuren weer “doorgespoeld” en verdwijnt de pijn. Hier is sprake van een milde vorm van te zwakke spieren rond uw middel.

Op vakantie heb ik géén rugklachten

Nog een bekende: ”in mijn eigen matras heb ik ’s-ochtend last van mijn rug, als in op vakantie ben heb ik géén last. Het zal dus wel aan mijn matras liggen”.

Nee, die logica is er niet! Op vakantie en in een vreemd bed, zult u zich de hele dag héél anders bewegen en gedragen. Ook het vreemde bed zorgt voor een andere slaaphouding. Hierdoor krijgen uw spieren veel meer beweging en zult u minder last hebben van uw rug. Ook de ontspanning van het vakantie-gevoel is een oorzaak.

Zou u hetzelfde matras van uw vakantie, thuis neerzetten, zult u merken dat na een paar weken alles weer hetzelfde is. Uw rugklachten zijn niet voorbij.

Oplossing om uw rugklachten aan te pakken

De oplossing is simpel en wellicht minder aantrekkelijk….. u moet uw spieren rondom uw middel gaan versterken. Als uw middel ( core) sterker is, bent u beter bestand tegen onze slechte westerse leef- en werkgewoontes.

Nu hoeft u niet direct een abonnement af te sluiten bij een sportschool. Ook thuis kunt u ( voor de TV) een aantal oefeningen doen die uw spieren rondom uw middel versterken. Wij noemen dit core-training.

Op YouTube zijn een aantal oefeningen te vinden die u zullen helpen.

Dit zijn 2 verschillende sessies van 10 minuten. Hierin staan eenvoudige oefeningen die u thuis kunt doen. Geen speciale materialen of spullen zijn vereist. De oefeningen versterken uw buikspieren, uw zij-spieren en uw rugspieren. Begin aan deze oefeningen en forceer niets. U moet deze oefeningen dagelijks doen. Na een aantal keren zult u merken dat de oefeningen gemakkelijker worden; uw core wordt al sterker.

Dag 1   https://www.youtube.com/watch?v=LCrBWAeRDT8

Dag 2   https://www.youtube.com/watch?v=xCpg9ht4NSc

Belangrijk is: als u verbetering merkt in uw klachten, mag u zeker niet stoppen met de oefeningen. U mag wel minder vaak de oefeningen doen…..maar blijf dit minimaal 3x per week doen.

Er komt een moment dat u zich plots realiseert dat u geen pijnen meer heeft. En ook dán houdt u dit gewoon vol!

Zoekt u dus een matras om een rugklachten op te lossen -> doe dat NIET!

Zoekt u een fijn matras omdat u toe bent aan een ander matras -> wij helpen u graag op onze website!

De consumentenbond heeft een onderzoek gedaan naar de connectie tussen matrassen en rugklachten. Ook zij geven aan dat er in principe geen directe relatie is. Men constateert wél dat sommige type matrassen verlichting kan brengen. Men geeft de volgende adviezen voor de keuze van matrassen bij rugklachten:

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren