Waar moet u letten bij aankoop van een nieuw matras

Kwaliteit, ligcomfort, warmte-eigenschappen en vocht-regulatie zijn de belangrijkste bed/matras eigenschappen in uw keuze. Het uiterlijk van het matras zou onbelangrijk moeten zijn… u dekt deze namelijk altijd af met een hoes. In de alinea’s hieronder lichten we uit welke aspecten belangrijk zijn voor u als klant om op te letten.

Waar te beginnen?

Ieder mens is anders; iedereen heeft andere eisen aan een matras. Er zijn vele goede matrassen in de wereld en helaas ook slechte (lees: te dure) matrassen. Bij ieder type matras horen bepaalde eigenschappen. Wij leggen het u verder nader uit. Grofweg worden de volgende type matrassen aangeboden:

  • Pocketveer matrassen
  • Traagschuim / Nasa / Memory Foam matrassen
  • Binnenvering / Bonell matrassen
  • Latex matrassen
  • Polyether matrassen
  • Koudschuim matrassen
  • Hybride matrassen
  • Coolgel matrassen
  • Luchtgevulde bedden
  • Waterbedden / matrassen

Toelichting op de verschillende type matrassen vindt u hier.

We bespreken hier de algemene aspecten aan een matras, ongeacht het type matras.

De dikte of hoogte van een matras

Een matras moet de contouren van uw lichaam kunnen volgen en ondersteunen. Een dikte van 15 cm is minimaal vereist, beter zijn de matrassen van 17-20 cm. Over het algemeen is een dikker matras comfortabeler en biedt deze een langere levensduur.

Als Europeaan zijn wij gewend aan matrassen van ongeveer 20 cm hoog. In Aziatische landen is een slaapmat van 6 cm gebruikelijk. In Amerika is een gemiddeld matras 30 cm hoog. De hoogte van een matras is dus regionaal bepaald. Ook heeft de dikte van een matras geen invloed op de rugklachten van de verschillende werelddelen; het is overal ongeveer gelijk. Daarmee is ook aangetoond dat een zachter of harder matras geen invloed heeft op rugklachten. Rugklachten ontstaan vooral door een verkeerde houding en verkeerd (dus te weinig) bewegen.

Warmte eigenschappen van een matras

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat u ook tijdens de slaap een vrij constante lichaamstemperatuur behoudt. Tijdens de nacht daalt uw lichaamstemperatuur met 1 à 1,5ºC. De beste bedtemperatuur varieert tussen de 28º en 32ºC.

Het matras moet deze warmte reguleren, samen met uw dekbed of lakens. Belangrijk is dat een matras uw warmte niet te snel afstaat aan de omgeving (=afkoeling) of juiste teveel vasthoud. Een matras dat de warmte vasthoudt zorgt voor een te hoge temperatuur en dus zweten!

Vochtregulatie in een matras

Het matras zorgt voor regulatie van uw natuurlijk vocht-afstoot. Een gemiddeld mens verliest ongeveer 200-300 ml vocht per nacht, via de huid. Dit vocht moet opgenomen worden door het matras en uw dekbed. Indien vocht in het matras blijft zitten, zal u dit ervaren als een klam gevoel. U voelt zich zweterig of plakkerig. Een goed matras voert het vocht af. Hierdoor kunnen bacteriën zich minder snel ontwikkelen en heeft (behoudt) u een hygiënische slaapplek. Matrassen met vering, hebben een holle binnenruimte en kunnen daardoor veel beter ventileren dan 100% schuimen matrassen.

Stevigheid van een matras

De hardheid is een eigenschap die voor het grootste gedeelte bepaald wordt door de matras. Hoe diep men in het bed wegzakt is afhankelijk van gewicht, vorm van het lichaam en de lighouding. Aan welke hardheid of zachtheid u de voorkeur geeft is vaak een kwestie van gewenning en persoonlijke smaak. Sommige matrassen moeten gekozen worden op uw gewicht. Matrassen zoals pocket- of binnenvering zijn minder gevoelig voor gewicht omdat de vering zich automatisch aanpast.

Een hardnekkig misverstand is dat je in het beste bed het minste draait! Het draaien is een natuurlijk proces in uw slaap waardoor de bloedomloop goed blijft en de (rug)spieren enigszins in beweging blijven. Onderzoek heeft aangetoond dat langdurig stilliggen, funest is voor uw lichaam. Belangrijker is dat het matras het draaien gemakkelijk maakt. In een lucht-, waterbed of traagschuimmatras is dit wat lastiger.

Onderhoud van een matras

Aan een matras zit geen onderhoud. Toch is het belangrijk een matras regelmatig en goed te luchten, zowel de boven als de onderkant; dit beïnvloedt rechtstreeks de levensduur van de matras. Ook is het goed het bedtextiel de gehele dag terug geslagen te laten liggen, dit bevordert het verdampen van vocht. Maak het bed pas op, net voor het slapen gaan. Om de levensduur van het matras te bevorderen en eenzijdige druk te voorkomen, is het nodig de matras af en toe te draaien. Sommige matrassen hebben een zomer- en winterzijde. Door regelmatig het matras te draaien en roteren, blijft het comfort intact. Na aankoop van een matras bij ons, zullen wij u automatisch ieder kwartaal u een attentie-mail toesturen voor het draaien.

De tijk/hoes van een matras

Ieder matras wordt voorzien van een tijk. Dit is de toplaag tussen de kern van het matras en uw lichaam. De tijk is meestal 1-3 cm dik.

Een goed matras heeft een tijk van vocht-doorlatend materiaal zoals katoen, bamboe of polyesther. Ook wol is een uitstekend materiaal om op te liggen! Maar niet iedereen vindt dit prettig, zo dicht bij de huid. Merino-wol is het zachtste wol en daarmee een goed optie voor iedereen. Een matras met wol-afwerking hebben wij niet, maar wél een matras-dek met zuiver Merino wol. Zie onze Topcover Merino. Toepasbaar op ieder bestaand matras.

Het gewicht van een matras

Wij adviseren het matras regelmatig te draaien en roteren. Daarvoor is het prettig indien het matras niet te zwaar is; veel rugklachten ontstaan bij het wisselen van de matraspositie, of tijdens het schoonmaken onder het matras. De latex- en schuimmatrassen behoren tot de zwaarste matrassen. Deze zijn vaak méér dan 20 kilo voor een 1-persoonsmatras!

Gewenningsperiode aan een nieuw matras

Indien u een nieuw matras aankoopt zult u altijd moeten wennen. Logisch, want meestal heeft u 5 tot 10 jaar op een ander matras geslapen en moet uw lichaam wennen aan de nieuwe (waarschijnlijk betere) vorm. Een periode van 30 dagen is minimaal nodig om het matras goed te kunnen beoordelen.

Een aantal bedrijven biedt de mogelijkheid tot proefslapen met terugbreng mogelijkheid.

En.. u mag ons altijd bellen voor overleg

Bent u niet zeker van uw aankoop, dan kunt u ons bellen. Wij zijn bereikbaar op telefoonnummer 073 -656 45 82. Met een aantal gerichte vragen kunnen wij samen met u bekijken welk type matras het beste bij uw wensen aansluit. Ook heeft u de mogelijkheid om bij ons in de toonzaal te komen in Den Bosch. Wij staan klaar om u verder te helpen.