Warmte / transpireren in bed

Regelmatig ontvangen wij vragen over de transpiratie in bed. Warmte en transpiratie horen bij elkaar. Indien u het te warm heeft in bed, zal uw lichaam transpireren om warmte af te voeren.

Algemeen: uit onderzoek blijkt dat 70% van de warmte “van boven“ komt.

Ofwel: de meeste warmte wordt veroorzaakt door het dekbed of uw dekens. De andere 30% komt dus vanuit het matras.

Nog iets wat meespeelt: uw lichaamstemperatuur wisselt door de nacht; er zijn momenten dat uw lichaam een iets hogere temperatuur heeft.

Veel mensen denken dat de warmte vanuit het matras komt; deze voelt klam aan. Maar…bedenk dat water ( zweet) naar beneden vloeit; niet naar boven.

Wat u dus merkt is niet gelijk aan de oorzaak!

 

Indien u de warmte wilt aanpakken; kijk eens of uw dekbed nog de juiste is. Daar kunt u het snelst resultaat boeken.

Dit kan zijn:

  1. een dunner dekbed ; er zijn zomer- en winterdekbedden
  2. een meer natuurlijke inhoud van uw dekbed; wol en dons zijn beter instaat te ventileren dan de synthetische varianten
  3. meer natuurlijke materialen voor de hoezen

Maar vergeet de temperatuur in uw slaapkamer niet! De optimale temperatuur is 15 tot 17 graden. Zeker in de iets warmere perioden is de slaapkamertemperatuur als snel boven de 19 graden. Dan is het ook niet vreemd dat u het snel te warm heeft in bed.

Hoe zit het dan met het matras?

Een matras heeft verschillende lagen; meestal een kern ( van schuim of vering), een toplaag schuim en een hoes.
Kern met vering: de vering maakt een matras hol. Hierdoor kan het matras zichzelf het beste ventileren. Immers; als je beweegt wordt ook alle lucht in het matras in beweging gezet.
Kern met schuim: deze matrassen ventileren altijd iets minder. Polyether en traagschuim is het minst ventilerend, koudschuim ventileert het beste.
Hoes van het matras: dit is meestal een polyesther buitenhoes met een vulling van Dacron. Polyesther wordt vaak gebruikt voor sportshirts en kan dus goed vocht afvoeren naar een volgende laag. Katoen en Bamboe zijn ook uitstekende vochtvangers. Het dacron zorgt voor extra zachtheid en is ook in staat om vocht af te voeren.

Het matras heeft het minste effect op de warmte in uw bed. Tóch kunt u bij het kiezen van een matras rekening houden met de effecten van de verschillende materialen.

Heeft u het snel warm, kies dan voor:

  1. matras met vering
  2. schuimlagen van koudschuim
  3. vermijd dan traagschuim en polyether schuimen.

Ook andere natuurlijke materialen kunnen zorgen voor extra verkoeling in bed:

Denk aan:

  1. Wol; heeft de natuurlijke eigenschap om temperatuur te reguleren. Het is koel in de zomer en warm in de winter.
  2. Bamboe; bamboe kan , beter dan katoen, vocht afvoeren en daarmee de temperatuur reguleren. Denk eens aan onze Bamboe moltons en onze Bamboe hoeslakens.

Snel samengevat:

Bij twijfel mag u ons altijd bellen voor nader advies. Wij zijn bereikbaar op 073 656 45 82.