Laden...

Test matrassen consumentenbond

De exacte uitkomsten van de test, zijn alleen bestemd voor betalende leden van de consumentenbond. Daarom beperken wij ons tot de algemene conclusies uit het onderzoek.

Ook het consumentenprogramma "de Rekenkamer" heeft een onderwerp gewijd aan matrassen; via deze link kunt u het programma van oktober 2012 nogmaals bekijken. U leert hier zéér veel van..  

Zie: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1299316


Matras FAVOURITE is getest door de Consumentenbond, december 2014.

Ook één van onze matrassen is getest door de ConsumentenBond. De score was 6,8. Dit getal zegt niet zoveel. De 32 geteste matrassen, met prijzen tussen de 100 en 1600 euro, hebben een maat van 90x200 cm. De allerduurste had een score 8,0. De laagste was 6,0.

Ons matras Favourite 90x200 cm, heeft een verkoopprijs van 179 euro en was de beste score voor de zachtere pocketveermatrassen.

Ons matras is zacht/medium en is bedoeld voor mensen tot een gewicht van 100 kilo per persoon. De test gaf aan dat ons matras een zeer goede veerkracht heeft en kwam uitstekend uit de duurtest. De ligkwaliteit is zeer redelijk

Samenvatting Consumentenbond:

Over het algemeen is er weinig verschil tussen de matrassen, boxsprings en combinaties. De dure merken, zoals Tempur, M-line en Auping, komen niet opvallend beter uit de test dan hun goedkopere collega’s. Het koopadvies luidt dan ook: neem de goedkoopste die aansluit op uw persoonlijke behoeften, lichaamsbouw en slaappositie. De laatste test was uit december 2014. Een aantal opvallende zaken uit de test:

Beter materiaal

Quote uit de test: "maar niet aan elk duur matras kun je zien waar de hoge prijs vandaan komt. Zo konden onze onderzoekers met de beste wil van de wereld aan de binnenkant noch aan de buitenkant van de Tempur zien waarom deze matras - de duurste schuimmatras uit de test - 1600 euro moet kosten."

Ventilatie:

Pocketveringmatrassen voeren transpiratievocht beter af dan de schuimmatrassen. Door de ruimte tussen de veren is de ventilatie van de binnenveringlaag beter dan die in schuim. De traagschuim- en polyetherschuimmatrassen hebben beide een matige ventilatie.

De vering zorgt voor een "hol" matras waardoor de ventilatie beter verloopt. Een ander aspect is het soort schuim dat gebruikt wordt boven én onder de vering. Koudschuim is dan de betere schuim dan polyether of traagschuim.

Verstelbaar bed:

Volgens de fabrikanten zijn alle door ons geteste matrassen geschikt voor een verstelbaar bed. Uit de test blijkt echter dat veringmatrassen hier ietsje minder geschikt voor zijn, dan schuim- en rubbermatrassen. Er is wel onderscheid tussen binnenvering en pocketvering. Algemeen: alle matrassen zijn geschikt voor gebruik op verstelbare bodems.

Duurzaamheid:

Om duurzaamheid te testen rolden we een wals van 140 kilo 30.000 keer over het matras, dit staat gelijk aan zo’n 8 tot 10 jaar slapen op een matras. Na deze test blijken alle matrassen kuilen te vertonen; bij (traag)schuim iets meer dan bij veringmatrassen. Sommige matrassen waren zelfs beschadigd. De vering is nauwelijks onderhavig aan slijtage; het schuim erboven ( en eronder) zal als eerste een kuil veroorzaken.

Draaien:

Tijdens de slaap verandert u vaak van houding. Volgens experts zijn deze bewegingen belangrijk voor de bloedsomloop. Uit de test blijkt dat het lastig is om op matrassen van traagschuim te bewegen, omdat het matras zich naar het lichaam vormt. Bij andere matras-typen is draaien geen punt. Natuurlijk mede afhankelijk van de stevigheid van het matras; een zacht matras biedt hierin iets minder steun dan een stevig matras.

Stootje:

De boxsprings kunnen wel tegen een stootje. Bij de sterktetest werd een zak van 50 kilo vanaf 30 centimeter hoogte tien keer op de boxspring geploft.

Vocht:

De veren van sommige boxsprings vertonen na de vochttest wat roestplekken. Dat heeft geen gevolgen voor de vering of het geluid, maar het zegt wel wat over de kwaliteit. Het ventileren van een matras én het regelmatig omdraaien van het matras is daarom belangrijk.

Natuurlijke materialen:

Het gebruik van materialen zoals katoen, zijde en wol is niet meer zaligmakend voor de kwaliteit en eigenschappen van het matras. Er zijn tegenwoordig uitstekende kunststoffen ( zoals Microfiber) die de eigenschappen van natuurlijke materialen uitstekend benaderen. Exotische materialen maken een matras niet aantoonbaar beter.

Bedbodem:

Een bedbodem is niet het belangrijkste onderdeel van het bed; dit is het matras. Een goede bedbodem ondersteunt de kwaliteiten van het matras; een slechte bedbodem kan de eigenschappen van het matras teniet doen. Het matras blijft dus het belangrijkst, maar vergeet niet naar uw bedbodem te kijken indien het matras anders aanvoelt dan u verwacht.

Proefliggen:

Proefliggen wordt beïnvloed door de omstandigheden van het moment. De grote problemen met comfort zijn echter binnen een paar minuten merkbaar en die worden er op langere termijn niet minder om. Om een matras goed te kunnen beoordelen wordt een langere periode aanbevolen; minimaal 2 weken.

Thuis proefslapen:

Bij een aantal internetaanbieders kunt u producten, vooral traagschuimmatrassen, gedurende twee weken uitproberen.

Matras lenen:

Sommige dealers van Tempur bieden de mogelijkheid om een proefmatras een week te lenen. Deze matras is uitgerust met een soort hoes, waardoor deze schoongemaakt kan worden. Besluit u het matras te kopen, dan krijgt u een nieuw exemplaar.

Voor de volledige uitkomst van de test verwijzen wij u naar de site van de consumentenbond:
http://www.consumentenbond.nl/test/woning-huishouden/slapen/matrassen