Onze matrassen zijn getest!

Matras FAVOURITE PLUS is getest in augustus 2019.

Ook één van onze matrassen is getest door een bekende firma uit Nederland. Dit was namelijk de Favourite Plus pocketvering matras mét koudschuim. Inhoudelijk kunnen én mogen wij niets weergeven over de beoordeling. De inhoud van de test is namelijk alleen maar toegankelijk voor leden van dit bedrijf. Wat we WEL kunnen zeggen, is dat het matras boven gemiddeld heeft gepresteerd in tegenstelling tot andere gerenommeerde merken!

Ons matras Favourite PLUS 90×200 cm, heeft een verkoopprijs van 239 euro.

Ons matras is medium en is geschikt voor mensen tot een gewicht van 120 kilo per persoon. De test gaf aan dat ons matras een zeer goede veerkracht heeft en uitstekend presteerde  in de duurtest.

Ook de ondersteuning voor rug- en zijslapers was bovengemiddeld.  Onze Favourite PLUS scoorde beter dan andere gerenommeerde merken.

Fabrikanten beloven meer dan de matrassen waarmaken

Er wordt door fabrikanten en ook webwinkels véél meer beloofd dan ze kunnen waarmaken. Ben dus kritisch op beloftes en volg uw gezonde verstand.
Pas dus op voor  uitspraken zoals “het beste matras” of “wilt u van uw rugklachten af”.

Welk type matras wilt u?

Als u twijfelt over een type matras, ga dan naar een toonzaal om de verschillende soorten uit te proberen.
Er zijn verschillende soorten matrassen te koop; van (pocket)vering matrassen, schuimmatrassen tot waterbedden.  Ieder type matras heeft zo zijn voor- en nadelen.  Er is géén ideaal matras voor iedereen.

Lichaamsondersteuning

Pocketvering matrassen hebben bijna altijd zones ter ondersteuning van de verschillende lichaamszones. Hetzelfde effect kan bereikt worden met schuimmatrassen, maar dit is een lastiger en duurder proces.

Partners hebben verschillende gewichten en wensen

Heeft u andere wensen dan uw partner? Heeft u een verschil in gewicht van méér dan 25 kilo? Dan kunt u beter kijken naar 2 verschillende matrassen in plaats van één matras. Bij sommige matrassen kunt u in één groot matras, 2 verschillende slaapplekken laten maken. De naad tussen 2 matrassen kunt u opvangen door een T-stuk of een topdekmatras.

Duurder is niet perse beter

Uit alle testen blijkt dat een duurder matras niet automatisch een beter matras is. De verschillen in prijs zijn meestal terug te voeren op de gebruikte materialen en de kwaliteit van de afwerking.  Het verkoopkanaal kan grote verschillen in prijs naar voren brengen.

Aspecten die de prijs vaak opdrijven (maar niet de kwaliteit):
– veel stiknaden en ingewikkelde patronen
– ingewikkelde constructie van de vullingen
– innovatieve materialen en onderdelen
– veel verschillende lagen in het matras

De prijs is vaak gerelateerd aan inkoop-hoeveelheden. Hoe meer men in bulk kan inkopen, hoe goedkoper het matras.

Veel aanbieders ( van A-merken) moeten zich houden aan  prijsafspraken. Zou men afwijken van de adviesprijs, wordt men niet meer beleverd door het merk.

De best geteste matrassen bleken vaak de goedkopere matrassen.  Kijk dus vooral naar matrassen waarop u fijn ligt.

Matras met één zijde of 2 zijdes

Er worden steeds meer matrassen aangeboden die maar één slaapzijde hebben. Deze kunnen niet worden omgekeerd.  Dat is op zich niet beter of slechter, maar het omkeren van een matras leidt tot een langere levensduur. Éénzijdige matrassen zullen sneller kuilen tonen en slijtage oplopen. De voorkeur ligt bij omkeerbare matrassen.

Duurzaamheid

Om de duurzaamheid van een matras te testen, rollen ze over het algemeen 30-40.000 keer over een matras met een grote rol, dit staat gelijk aan zo’n 8 tot 10 jaar slapen op een matras. Na deze test blijken alle matrassen kuilen te vertonen; bij (traag)schuim iets meer dan bij vering matrassen. Sommige matrassen waren zelfs beschadigd. De vering is nauwelijks onderhavig aan slijtage; het schuim erboven ( en eronder) zal als eerste een kuil veroorzaken.

Ventilatie

Pocketveringmatrassen voeren transpiratievocht beter af dan de schuimmatrassen. Door de ruimte tussen de veren is de ventilatie van de binnenvering beter dan die in schuim. De traagschuim- en polyetherschuimmatrassen hebben beide een matige ventilatie.
De vering zorgt voor een “hol” matras waardoor de ventilatie beter verloopt. Een ander aspect is het soort schuim dat gebruikt wordt boven én onder de vering. Koudschuim is dan het betere schuim dan polyether of traagschuim.

Noodzaak voor een topdekmatras

Een topdekmatras zou eigenlijk niet nodig moeten zijn; het matras zélf moet voldoende comfort bieden.

Er zijn wel argumenten vóór een topdekmatras:
–  u wilt het bestaande matras zachter maken
–  u wilt de gleuf tussen 2 matrassen overbruggen
–  u wilt vaker de slaapzijde wisselen; dat is gemakkelijker bij een topdekmatras dan een heel matras

Let op: een topdekmatras kan een slecht matras niet beter maken. De basis ( uw matras dus) moet in orde zijn. Een topdekmatras maakt uw bestaande matras bijna altijd zachter.

Draaien

Tijdens de slaap verandert u vaak van houding. Volgens experts zijn deze bewegingen belangrijk voor de bloedsomloop. Uit de test blijkt dat het lastig is om op matrassen van traagschuim te bewegen, omdat het matras zich naar het lichaam vormt. Bij andere matras-typen is draaien geen punt. Natuurlijk mede afhankelijk van de stevigheid van het matras; een zacht matras biedt hierin iets minder steun dan een stevig matras.

Welk matras bij rugklachten

Rugklachten worden zelden veroorzaakt door matrassen. Een slecht matras kan de klachten wel verergeren. Bij rugklachten kan het beste worden gekozen voor een matras met zones. Volledig schuimen matrassen bieden deze zones zelden.

De meeste mensen met rugklachten hebben baat bij een iets steviger matras.

->  Matrasaanhuis.nl heeft hier ook een artikel aan gewijd; klik hier voor onze adviezen.

Bedbodems

Een bedbodem is niet het belangrijkste onderdeel van het bed; dit is het matras. Een goede bedbodem ondersteunt de kwaliteiten van het matras; een slechte bedbodem kan de eigenschappen van het matras teniet doen. Het matras blijft dus het belangrijkst, maar vergeet niet naar uw bedbodem te kijken indien het matras anders aanvoelt dan u verwacht.

-> Matrasaanhuis.nl vult hierop aan: een verende bodem maakt uw matras zachter; een harde bodem maakt uw matras steviger. Dit is ongeveer 25% verschil.

Natuurlijke materialen

Het gebruik van materialen zoals katoen, zijde en wol is niet meer zaligmakend voor de kwaliteit en eigenschappen van het matras. Er zijn tegenwoordig uitstekende kunststoffen ( zoals Microfiber) die de eigenschappen van natuurlijke materialen uitstekend benaderen. Exotische materialen maken een matras niet aantoonbaar beter.

Proefliggen

Proefliggen wordt beïnvloed door de omstandigheden van het moment. De grote problemen met comfort zijn echter binnen een paar minuten merkbaar en die worden er op langere termijn niet minder om. Om een matras goed te kunnen beoordelen wordt een langere periode aanbevolen; minimaal 3 weken.