Verschillende typen matrassen

Op de Nederlandse markt worden een aantal type matrassen gevoerd. De belangrijkste soorten bespreken we. Er zijn vele soorten matrassen. Allen hebben hun specifieke voor- en nadelen.

Volgens onafhankelijk onderzoek, bijvoorbeeld van de consumentenbond, voldoen alle onderzochte matrassen, maar zijn er verschillen die vooral met de ventilatie en vocht-regulatie te maken hebben. Veringmatrassen blijken een uitstekende constructie volgens de test.

 

Latex matrassen

latex matras Een latex matras is een matras met een kern van latex ofwel rubber. Ze worden ook wel genoemd “natuurrubber”, “schuimrubber”of “100% latex matras”. Het is allemaal hetzelfde materiaal. Rubber neemt van nature geen vocht op en is warm omdat het niet ademt. Eén uitzondering: de matrassen van Talalay latex. Zie onder.

Een goed ademend matras is zéér belangrijk. Naar onze mening is latex dus niet het beste materiaal voor een matras. Het veert wel goed en voelt zacht aan, maar vocht wordt nauwelijks afgevoerd en warmte blijft ook teveel hangen in het matras. Ook is de levensduur van het matras matig. Binnen enkele jaren is het matras aan vervanging toe. Geen aanrader dus.

Meestal treft u latex matrassen bij voor de goedkopere aanbieders

Uitzondering zijn de matrassen van Talalay latex. In deze matrassen is de celstructuur wél open, wat een optimale vochtregulering garandeert. Die grote rekbaarheid maakt een goed ondersteunende en drukverminderende ondersteuning mogelijk. Deze matrassen zijn echter relatief zeer duur.

Een latex matras komt het best tot zijn recht op een lattenbodem of, nog beter, een schotelbodem.

Een latex matras kunt u beter niet gebruiken op een gesloten bodem, aangezien zo’n bodem niet voldoende ventileert.

De levensduur van een natuurlatex matras is ongeveer 5/7 jaar en van Talalay latex 12/15 jaar.

Conclusie: de gewone latex matrassen zijn af te raden. Alleen de Talalay matrassen zijn zeker wel goed

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Traagschuim matrassen

traagschuim matrassenTraagschuim matrassen worden gemaakt van visco-elastisch schuim. Ze worden verkocht onder de namen: traagschuim, memory-foam,  Nasa, Tempur, etc.

De meeste traagschuim matrassen hebben goede lig-eigenschappen, dit omdat de matras op een goede wijze gewicht verdeelt en goed ondersteunt. Onder invloed van warmte en gewicht van het lichaam wordt traagschuim zacht en vormt zich naar uw lichaamsvorm. Hierdoor verdeelt het de druk gelijkmatig over het hele lichaamsoppervlak. Lichaamsdelen die wat dieper in de matras behoren weg te zinken voor een ergonomische slaaphouding hebben doorvoor alle ruimte. Want juist op die punten wordt het traagschuim onder invloed van uw lichaamswarmte extra elastisch (dus zacht). De bloedcirculatie wordt niet tot nauwelijks verstoord en de huid volledig doorbloed.

Bij goed traagschuim is de ventilatie redelijk door de open celstructuur. Traagschuim is anti-allergisch en CFK vrij

Traagschuim was oorspronkelijk ontwikkeld voor ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Reden was het drukverlagende systeem dat doorliggen voorkomt. Omdat de patient niet kan omdraaien, ontstaan op de knelpunten bloeduitstortingen of erger.

Vanuit deze eigenschap is het matras later commercieel op de markt gebracht.

Er zijn nieuwe soorten traagschuimen ontwikkeld die de eigenschappen van koudschuim en traagschuim combineren. Deze hebben ook verschillende namen, maar vaak hebben ze de toevoeging “coolgel”.

Nadelen:
1.het zijn zéér zware matrassen. Deze kunt u vaak niet alleen van het bed halen voor schoonmaak.
2.te zacht. “elk voordeel heb zijn nadeel” zij Cruijf reeds. Omdat het matras te soepel is, zult u zich weinig omdraaien. Voor mensen met spier- en rugklachten, kan dit effect tégen hun werken. U draait te weinig waardoor de spieren niet voldoende geprikkeld worden en slap worden
3.voelt snel warm en zweterig aan. De ventilatie is meestal matig. Tenzij u het nieuwe soort traagschuim coolgel heeft.

De levensduur van goed traagschuim matras is zo’n 8-12 jaar.

Conclusie: indien u een traagschuim matras van goede (lees dure) kwaliteit koopt, heeft u hieraan een uitstekende keus.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Polyether matras

Polyether matrasDit is het goedkoopste type matras op de markt.
Polyether is een zogenaamd ouderwets schuimrubber met weinig veerkracht. Het polyetherschuim kan gemaakt worden met veel of juist weinig lucht. Dat wordt aangegeven door middel van het soortelijk gewicht (SG). Een polyethermatras met SG20 heeft schuim wat 20kg per kubieke meter weegt, en is een erg zacht en slap matras. Een matras van SG40 is harder, en ook duurzamer. Onafhankelijk van het soortelijk gewicht kan polyetherschuim ook wat stugger of wat soepeler gefabriceerd worden. De eigenschappen van deze matrassen zijn niet echt goed te noemen. Polyether heeft een gesloten celstructuur waardoor dit schuim niet goed vocht opneemt en relatief warm aanvoelt. Door deze gesloten celstructuur krijgt men ook al snel last van zogenaamde “kuilvorming”.
Waar u ligt, drukt u op den duur de luchtbelletjes stuk en waar u niet ligt niet waardoor er kuilvorming ontstaat. Er zijn verschillende diktes van 12 tot 20 cm leverbaar. Meestal gaan polyether matrassen niet zo lang mee en hebben ze een laag corrigerend vermogen.

De levensduur van een Polyethermatras is 3/5 jaar.

Conclusie: de kwaliteit is beneden maats. De levensduur is kort. Ventilatie is slecht. Afblijven dus.

Bewaren

Koudschuim matrassen

koudschuim matrasKoudschuim zouden we het hightech schuim van dit moment kunnen noemen. Koudschuim is een polyurethaanschuim, maar wordt tijdens de fabricage niet op een hoge temperatuur gemaakt. Koudschuim heeft van nature een open cel structuur waardoor het materiaal zeer goed ademt en goed vocht opneemt. Kuilvorming komt bij koudschuim nauwelijks voor. Het materiaal heeft een hoog comfort en een zeer lange levensduur. Dit soort matrassen zijn bijna altijd goede matrassen en de eigenschappen zijn zeker goed te noemen.
Koudschuim heeft altijd een open celstructuur waardoor het redelijk vocht opneemt en niet warm aanvoelt en er bovendien geen ligkuil in kan komen. Koudschuim matrassen gaan lang mee en hebben een hoog corrigerend vermogen. Ook biedt koudschuim een uitstekende progressieve tegendruk. Dit betekent dat het matras méér tegendrukt bij hogere belasting: het biedt veel ondersteuning. Het beste is koudschuim in een 40, of hoger HR (High Resilience). Lager dan 40HR zou u beter kunnen vermijden, omdat dit niet zo veerkrachtig is.

De levensduur van een koudschuimatras is afhankelijk van het HR gehalte, bij HR50 is de levensduur 10-15 jaar.

Conclusie: een koudschuim matras is zeer veerkrachtig, neemt redelijk vocht op en krijgt geen “kuilvorming”. De levensduur is lang. Een goed matras.

Bewaren

Pocketveermatras

pocketveer matrasPocketvering betekent letterlijk: “veer in zakje”. Dit is waarschijnlijk ook de beste vertaling. Een pocketvering matras is een matras gevuld met veertjes die afzonderlijk zijn ingepakt in zakjes (pockets genoemd). Dat zakje is gemaakt van een synthetisch non-woven materiaal. Het zakje om de veer zorgt ervoor dat ieder veertje zich, onafhankelijk van de anderen, kan aanpassen aan de vormen van uw lichaam en dat de veren niet in elkaar verstrikt raken. Echter creëren deze zakjes ook statische elektriciteit in uw matras. Sommige gebruikers melden dat men hiervan last heeft.

Het aantal veertjes in het matras bepaalt hoe nauwkeurig de matras zich kan aanpassen. Pocketvering matrassen zijn leverbaar met respectievelijk 150-200-250, 300 en 500 veertjes per vierkante meter. Dit bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit, levensduur, en comfort van de matras. Pocketveringmatrassen zijn over het algemeen stevig aanvoelende matrassen voor mensen die het snel warm hebben.

Dit type bed heeft veel veren nodig om het gewicht goed te spreiden. Vreemd genoeg wordt het bed als zachter ervaren, naarmate het aantal veren stijgt.

De hardheid van het matras wordt bepaald door het aantal veren, het aantal wentelingen per veer en de dikte van het veer-staal.

Op deze manier worden ook de comfortzones van een pocketveringmatras gemaakt. Deze zachtere zones zitten op schouder- en heuphoogte zodat de matras daar verder in kan veren bij hetzelfde gewicht. Op deze manier wordt het mogelijk de wervelkolom recht te houden bij het slapen op de zij. De afdeklagen zijn ervoor om de matras comfortabel aan te laten voelen en uw transpiratievocht te absorberen, maar ook om uw gewicht gelijkmatig te verdelen over de matras. Kwaliteitsverschillen in deze afdeklagen bepalen mede de levensduur van de matras. Mogelijke afdeklagen zijn: latex, eventueel polyether, koudschuim, traagschuim of latex.

Een pocketveringmatras komt het best tot zijn recht op een lattenbodem, vaste bodem of boxspring. Bij een lattenbodem mag de ruimte tussen de latten maximaal 6 cm bedragen.

De levensduur van een pocketveermatras is zo’n 8 tot 12 jaar.

Conclusie: een pocketveermatras neemt (afhankelijk van de toplaag) meestal goed vocht. Het matras is soepel en ventileert uitstekend.

Bewaren

Binnenvering ( Bonell) matras

Bonell vering matrasHet matras met binnenvering is een oude bekende. Vanwege hun robuustheid worden ze traditioneel gebruikt in de hotelsector. Wereldwijd is dit nog steeds het meest gebruikte matras.

Er zijn diverse soorten binnenvering matrassen. Gewoonlijk bestaat de opbouw uit diverse spiraalveren, die onder en boven worden verbonden met een netwerk van staaldraad. Het is de voorloper van de pocketvering matras.

De hardheid van het matras wordt bepaald door het aantal veren (meestal 150 tot 200 per matras), de het aantal slagen per veer en de dikte van het veerstaal.

De tijk wordt gevormd door een viltlaag (zodat de veren niet voelbaar zijn), een isolerende en stofdichte foamlaag en een buitenlaag.

Door de constructie past het matras zich gemakkelijk aan, aan het lichaam. Hoe meer druk er is, hoe meer de veer “terugdrukt”. Speciale zones zijn daardoor niet noodzakelijk.

Door de open kern is het matras goed vochtregulerend. Hierdoor is ook de temperatuurregulering goed geregeld.

De kwaliteit is afhankelijk van de gebruikte veringen en de tijken. Nadeel van het matras is dat deze niet gebruiken is op verstelbare bedbodems. Voordeel is dat het matras ook op een vaste ondergrond als comfortabel is. Een extra lattenbodem maakt het matras alleen maar beter.

De levensduur van een binnenveringsmatras bedraagt 8-12 jaar.

Conclusie: een eenvoudige constructie met goede ondersteunende eigenschappen. Het matras heeft, door de holle kern, goede vochtregulerende eigenschappen. Door de veer-opbouw is geen speciale zone nodig; de steun wordt steviger met de druk.

Bewaren

Bewaren

Bewaren